Enstrüman Ağaçları ve Özellikleri 2

09-05-2019 18:45
Enstrüman Ağaçları ve Özellikleri 2

Göknar Ağacı (Abies)

 

Çamgiller familyasının bir alt üyesi olan Göknar ağacı, iğne yapraklılar sınıfında yer alır. Çamgiller familyasından olmalarına rağmen ayırt edici birtakım özellikleri bulunur. Kendisine has kokusu ve yapraklarının alt kısmında yer alan beyaz çizgiler bu özelliklerin başında gelir. Afrika kökenli bir ağaç olmakla birlikte ılıman iklime sahip, yüksek bölgelerin tamamında yetişebilir. Orman oluşturmaya oldukça elverişli bir türdür. Ülkemizde de Göknar ağaçlarının oluşturduğu birçok orman bulunur. Kendine has ekolojik özellikleri vardır. Göknar ağacı az miktarda güneş ışığı alan bölgelerde iyi bir gelişim gösterir. Toprak konusunda da seçicidir. Humuslu ve nemli orman topraklarına kolayca adapte olur. Piramidal bir şekle sahip olan Göknar ağacı, 40 metreye kadar uzayabilir. Ağacın kalınlığı ise genellikle 70 ile 100 cm arasındadır.

 

Göknar ağacının kerestesi, sahip olduğu özellikler itibariyle birçok alanda sıkça tercih edilir. Rahat işlenebilmesi nedeniyle mobilya alanında aranan bir ağaç türüdür. Ayrıca dolgu malzemesi, inşaat ekipmanlarının imalatı ve çeşitli ahşap eşyaların üretilmesinde de kullanılır. Göknar ağacı, Çamgiller familyasında yer alan diğer hiçbir ağacın sahip olmadığı özel bir kozalağa sahiptir. Bu kozalağın belirli dönemlerde hasat edilerek kullanılması ile bazı hastalıkların tedavi edilebildiği bilinmektedir.

 

Göknar ağacı belirtilen alanlara ek olarak enstrüman imalatında da sıkça tercih edilen bir ağaçtır. Ladin ağacına benzer özelliklere sahip olması nedeniyle enstrümanlarda ses tablası adı verilen parçaların imalatında kullanılır. Ses tonu ve yapı olarak Alman ladini ile Kanada sediri arasında yer alır. Hafif ancak dayanımı düşük bir ağaçtır. Hafifliğin önemli olduğu tanbur gibi bazı enstrümanların özellikle de sap kısımlarında sıklıkla tercih edilir.

 

Ağacın Özgül Ağırlığı: 0.35 gr/cm3

Ağacın Sertlik Oranı: 400 Ibs/cu. ft

 

Gürgen (Kayın) (Carpinus)

 

Bilimsel adı Carpinus olan gürgen ağacı, Huşgiller familyasının bir alt üyesidir. Yapı olarak yaprak döken ağaçlar sınıfında incelenir. Karasal iklime adapte olmuş dayanıklı bir ağaçtır. Doğu Avrupa, Ukrayna, İran ve Türkiye, ağacın en yaygın görüldüğü bölgelerdir. Çok sık olamamakla birlikte Amerika kıtasının belirli bölgelerinde de görülür. Gürgenin boyu genellikle 15 ile 25 metre arasında değişir. Nadir olmakla birlikte 30 metreyi aşan örnekleri de vardır. Toprak konusunda seçici olan bir türdür. En yüksek verimi, nemli ve killi topraklar üzerinde verir. Ayrıca yükseltiye karşı da duyarlıdır. 600 metre ve üzerinde çıkıldığı zaman gürgen oluşumlarının azaldığı görülür. 1000 metre civarında da gürgen ekolojisi tamamen son bulur.

 

Gürgen ağacı çok eski dönemlerden beri birçok alanda kullanılır. Ağacın sert ve sağlam yapısı, ev inşasında kullanılabilmesini sağlar. Ayrıca dayanıklılığı nedeniyle mobilya ve ahşap imalatında da kullanılır. Mobilya imalatında kullanılan gürgene "kayın” adı verilir. Kayın, gürgen kerestesinin fırınlanması ile edilir ve kırmızı renklidir. Gürgen ağacı aynı zamanda iyi bir yakıttır. Uzun bir yanma süresi sunabilmesi ve yüksek kalorisi nedeniyle kırsal bölgelerde odun olarak sıkça kullanılır.

 

Sahip olduğu sertlik derecesi ile gürgen ağacı, enstrüman imalatında da tercih edilen bir türdür. Özellikle de tanburun sap kısmının yapımında iyi bir sonuç verir. Tel geriliminin yüksek olacağı enstrüman çeşitlerinde de sağlamlığı nedeniyle gürgen ağacına sıkça yer verilir. Son derece sert ve yoğun bir yapıya sahiptir. Bu da ağacın oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olacağı anlamına gelir. Sertlik oranı nedeniyle işlenmesi de zor bir ağaçtır.

 

Ağacın Özgül Ağırlığı: 0.75 gr/cm3

Ağacın Sertlik Oranı: 1300 Ibs/cu. ft.

Ortalama Kuru Ağırlık: 765 kg/m3

 

Hindisdan Gül Ağacı (Plesenk) (Dalbergia Latifolia)

 

Siyah gül ağacı olarak da bilinen Hindistan gül ağacı, Endonezya ve Hindistan bölgelerinde yetişen özel bir türdür. Genellikle tropikal iklimin hakim olduğu bol yağmur alan bölgelerde yetişir. Yükseltiye karşı duyarlılığı vardır. 1.000 metre ve üzerindeki yüksekliklerde gelişebilmesi mümkün değildir. Ağacın hem yaprak döken hem de dökmeyen türleri bulunur. Bu husustaki belirleyici faktör ise ağacın maruz kaldığı iklim ve yağış şartlarıdır. Hindistan gül ağacı toprak konusunda da seçici davranır. Alüvyal, killi ve humuslu gibi zengin içeriğe sahip toprak çeşitlerine kolayca adapte olabilir. Bolca güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu nedenle tek bir tür olarak orman oluşturma eğiliminde değildir. Hindistan gül ağacı, şekli itibariyle de kolayca tanınabilen bir ağaçtır. Kubbe şeklindeki yemyeşil taç kısmı, bu ağaca özeldir.

 

Ağacın rengi genellikle siyah ile mor arasındadır. Ancak bazı türlerde bu renk kahverengi ile mor arasında değişebilir. Son derece çekici bir renge sahip olması nedeniyle mobilya imalatında aranan bir ağaçtır. Yapıştırmaya ve vidalamaya oldukça elverişlidir. Bu nedenle ahşap işleme ve süs eşyası yapımı gibi alanlarda da kullanılabilir. Dayanıklılığının yanında esneyebilme özelliği ile baston gibi özel eşyaların yapımında da tercih edilir.

 

Hindistan gül ağacı tüm bu alanlar ile birlikte aynı zamanda önemli bir enstrüman hammaddesidir. Brezilya gül ağacına alternatif olabilecek özellikler taşır. Ses aralığı parlak olmamakla birlikte derindir. Enstrüman üzerindeki kullanımında görsel özellikleri daha ön plandadır. Ağacın sahip olduğu siyah – mor renkler ve derin dalgalı efektler, eşsiz bir görünüm sunar. Dayanıklı bir yapıya sahip olması da üzerinde kullanıldığı enstrümana artı puan kazandırır.

 

Sertlik Oranı: 1720 Ibs/cu. ft.

Özgül Ağırlık: 0.85 gr/cm3

 

Honduras Gülağacı (Dalbergia stevensonii)

 

Rosewood familyasının bir alt üyesi olan Honduras gül ağacı, Orta Amerika bölgesinde yetişen önemli bir ağaçtır. Genellikle 15 – 20 metre uzunluğuna erişen orta büyüklükte bir türdür. Ağacın genişliğe ise 70 ile 90 cm arasında değişir. Belize adı verilen bölgenin dağlık ve tepelik alanlarında bulunur. Sulak ortamları sevdiği için aynı bölgedeki nehirlerin etrafında da çok sayıda Honduras gül ağacına rastlanabilir. Daha kuru bölgelerde yaşayan türlerinin ise büyümesi yavaştır. İklim ve toprak konusunda seçici bir ağaçtır. İnorganik madde oranı yüksek olan tınlı toprakları tercih eder. Ayrıca bolca güneş ışığına ihtiyaç duyar.İklim ve toprak özellikleri nedeniyle orman veya koloni oluşturma eğiliminde değildir. Kerestesinin geniş bir kullanım alanına sahip olması nedeniyle rağbet gören bir ağaçtır. Bu nedenle uzun yıllar önce koruma altına alınmıştır.

 

Honduras gül ağacının kerestesi, diğer hiçbir ağacın sahip olmadığı özel bir görünüme sahiptir. Siyahtan, kahverengiye, maviden, pembeye oldukça geniş bir renk skalası vardır. Ayrıca düzensiz yayılan büyüme halkaları çok özel desenler oluşturur. Honduras Gülağacı son derece sert bir yapıya sahiptir. Ayrıca içerdiği yağlar nedeniyle cila gerektirmez. Bu özellikleri nedeniyle de mobilya ve ahşap imalatı için kusursuz bir keresteye sahiptir.

 

Ağacın teknik özellikleri, mobilya ve ahşap imalatının yanında enstrüman yapımı için de son derece uygundur. Madagaskar Gülağacına ve Brezilya Gülağacına yakın bir ses üretir. Her iki ağaç için de iyi bir alternatif oluşturur. Dengeli ve sıcak sesler üretebilmesi ile bilinir. Ayrıca üretebildiği güçlü baslar nedeniyle de sıkça tercih edilebilir. Tiz konusunda ise çok parlak olmayan ancak temiz bir ses verir.

 

Ağacın Özgül Ağırlığı: 0.95 gr/cm3

Ağacın Sertlik Oranı: 1730 Ibs/cu.ft

 

Honduras Maunu (Swietenia macrophylla)

 

Sert yapısı ve buna paralel olarak daha kaliteli oluşu ile bilinen Honduras Maunu, diğer adıyla da Swietenia Macrophylla Güney Amerika kökenli bir ağaç türüdür. Bu ağaç türünün çok sert yapıda olmasına karşın, Honduras Maunu ile oluşturulmuş araçlarda bu sertlik ve ağırlık yoktur. Bu araçlardan en önde geleni ise müzik aletleridir. Yapısı gereği enstrüman yapımına uygun olan Honduras Maunu, özellikle klasik gitar yapımında kullanılmaktadır. Tanbur sap yapımında da kullanılan Honduras Maunu, Sedir’e bu bağlamda rakip olmuştur.

 

Koyu kırmızımsı kahverengi ve soluk pembemsi kahverengindedir yapısı. Ağacın direnci büyüme koşullarına göre dayanıklı ve daha dayanıklı olarak değişim gösterebilmektedir. Bu dayanıklı yapısı bazlı da enstrümanlarda kullanılması olağan durumlardan bir tanesidir diyebilmekteyiz. Brezilya, Kolombiya, Kübra, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Panama ve Peru tarzındaki iklimlerde yetişen Hodnuras Maunu’nun karakteristik bir kokusu yoktur. Mobilya yapımında da fazlaca kullanılması uygun olan bu ağaç türüne müzik aletlerinde daha fazla rastlanmaktadır.

 

Dayanıklı yapısı, rengi, uygunluğu açısından bakıldığında, enstrüman yapımı bazında diğer birçok ağaç türünden daha tercih edilebilir olduğunu görmekteyiz. Bu da kullanım nedenlerinin en başında gelen durumlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu özellikleri de Honduras Maununu daha kullanılabilir kılar ve enstrüman performansını da bu derecede etkileyerek daha ileri ve istenen düzeyde bir sonuca yardımcı olur.

 

Ağaç Boyutu – Boy: 46-60 metre

Ağaç Boyutu – En: 1-2 metre

Ortalama Kuru Ağırlık: 590 kg

Özgül Ağırlık: 52-59 kg

Janka Sertlik: 4.020 N

Kapma Modülü: 80.8 Mpa

Elastik Modülü: 10.06 GPa

Kırma Gücü: 46.6 Mpa

Çekme: %2.9

Teğet: %4.3

Volumetrik: 7.5

R Oranı: 1.5

 

Ihlamur (Tilia)

 

Kullanım alanlarının oldukça geniş olduğu bir ağaç türü de Ihlamur, diğer adı ile Tilia ağaçlarıdır. Bunlar daha sert değil ancak daha yumuşak ve esnek bir ağaç türüdür. Kullanım alanları çok fazla çeşitlilik içermektedir. Kullanım alanlarından birinin de müzik aletleri olduğu söylenebilmektedir. Özellikle sap, bağlantı ve dip takozu olarak kullanılmakta olan Ihlamur ağaçları, kasa şeklindeki ses akustiğinde daha az kullanılmaktadır. Elektrikli gitarın gövde kısmında kullanılmaktadır. Yapısı da buna uygun olan ağaçlardan bir tanesidir.

 

Yapısının yumuşak olmasından dolayı, daha yumuşak ve daha sıcak ritimler elde etmek isteyenler için daha uygun bir tercih olacaktır. Kullanım yerleri daha çok Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Marmara, Ege, Antalya ve sahil şerididir.

 

Çok fazla çeşidi olan Tilia ağacının türleri de farklılık gösterir. Bunlar yaz ıhlamuru, kış ıhlamuru, gümüş olan ve Kafkasya ıhlamurudur. Bunlar daha yaygın olan çeşitleridir ancak bunlara ek olarak da birçok çeşidi bulunmaktadır. Fiziki dış etkilere dayanma kuvveti diğer ağaçlara nazaran daha azdır. Bu da yapısı kaynaklıdır. Yumuşak olmasının güzel yanlarına da bakılırsa, çok kolay işlenmesi sayılabilmektedir. Tını olarak bakıldığında da parlak bir tınıya sahip olduğu gözlemlenmektedir. Bu özelliği ile istenen o ezginin duyulmasına sebep olabilecek ve beklenen performansı sunacak yapıdadır denilebilir.

 

Özgül ağırlığı: 0.40 gr / cm3 (hava kurusu)

Sertliği: 410 Ibs / cu ft

Ağaç Boyutu – Boy: 20-37 metre

Ağaç Boyutu – En: 1-1.15 metre

Janka Sertlik: 1.824 N

Yırtılma Modülü: 60.0 Mpa

Elastik Modülü: 10.07 GPa

Büzülme Radyal: %6.6

Teğet : %9.3

Volumetrik: 15.8

R Oranı: 1.4

 

İspanyol Sediri (Cedrela Odorata)

 

İğne yapraklı ağaçlar familyasından bir ağaç olan İspanyol Sediri, Orta ve Latin Amerika kökenli bir ağaçtır. Enstrüman yapımında sıkça kullanılmaktadır. Diğer bir ismi Cedrela Odorata’dır. Daha Flamenko tarzındaki müziklerde ve bu müziklerin aletlerinde kullanılmaktadır. Sıcak ezgiler bu ağaçtan oluşturulan müzik aletlerine göredir. Maun ağacından daha yumuşak bir yapıya sahiptir bu ağaç. Bu sebepten dolayı da hem ağacın kendi kütlesi, hem de ağaçtan yapılmış olan enstrümanlar oldukça hafiftir. Flamenko gitar saplarında fazlaca kullanılmaktadır bu özelliğinden dolayı da.

 

İsmini de buradan almıştır aslında. İspanyol sediri denilmesinin sebebi budur. Yetiştiği yer Latin Amerika’dır ve İspanya’da tüm enstrüman yapımcıları genelde bu ağacı tercih etmektedirler. Bir de klasik gitar sap yapımında kullanılmaktadır İspanyol Sediri. Kırmızımsı kahverengi bir renktedir. İspanyol Sedirinin rengi yaş aldıkça daha kararmaktadır. Kereste yapımında da kullanılmakta olan İspanyol Sediri, orta dayanıklılık derecesindedir. Hafif olması da bu yorumu yapma için aslında ön veri hazırlar durumdadır. Müzik aletleri bazında değerlendirildiğinde hafifliği ile dikkat çeken bu ağaçtan elde edilen enstrümanların da yine bu ölçüde rahat kullanılabileceğinden bahsedilebilmektedir. İstenilen performansı, istenen düzeyde sunan bu aletler mutlaka kullanıcısının beklediği o özelliği gösterecektir.

 

İspanyol Sedirinden elde edilen müzik aletlerinin kullanımı da bu bazda çok kolaydır. Hafif oluşu ve kolay tutuluşu, tutulduğunda o elde bıraktığı ağırlığının olmaması sebebiyle tercih edilebilirlik açısından önemli bir boyuttadır denilebilmektedir.

 

Ağaç Boyutu: 20-30 metre

Ortalama Kuru ağırlık: 570 kg/m3

Özgül Ağırlık: %12 Mc

Janka Sertlik: 2,670 N

Kapma Modülü: 70.8 MPa

Elastik Modülü: 9.12 GPa

Kırma Gücü: 40.4Mpa

Çekme Radal: % 4.1

 

Jacaranda (Dalpergia Spp)

 

Özellikleri uygun ağaçların müzik aleti yapımında kullanılmasıyla birçok ağaç türü öğrenilmeye başlandı. Jacaranda da bunlardan bir tanesidir. Diğer bir ismi Dalpergia Spp olan Jacaranda aslında Brezilya gülü olarak bilinmektedir. İsminden de anlaşıldığı gibi yetiştiği yeri tahmin etmek çok zor değil diye düşünülse de aslında Endoznezya’da yetişen bir ağaç türüdür. Yapı olarak diğer gül ağaçlarına nazaran fazla bir ağırlığı olduğundan bahsetmek mümkündür. Dokusu da incelendiği zaman çok yağlı bir dokuya sahip olduğu görülmektedir. Hint gülü olarak bilinen o ağır gül ağacından çok daha ağır ve sık bir dokuya sahiptir.

 

Bu yağlı yapı Jacaranda’nın parlak görünmesinin sebebidir aslında. Bu parlaklık da müzik aletleri bazında güzel bir görüntüsünün sinyallerini vermiştir. Keman yapımında kullanılmaktadır. Parlak görüntüsü kemanın görüntüsünü daha da güzelleştiren detaylardan biridir.

 

Orta boylu ağaçlar familyasından bir ağaç olan Jacaranda, güzel görüntüsü ile bilinmektedir. Dağıtım merkezleri yine Brezilya ve Endonezya çevresidir. Buralarda daha sık rastlanan bu ağaç türü, ağır yapısı ile de dikkat çekmektedir. Kereste olarak da kullanılabilmekte olan bu ağacın kendi rengi de kırmızımsı kahverengiye dönük bir renktir. Enstrümanlarda da güzel görünmesinin nedeni hem bu rengi hem de yapısıdır. Çok dayanıklı bir ağaçtır. Direnci de bu ölçüde yüksektir.

 

Ortalama Kuru Ağırlık: 832 kg / m3

Özgül Ağırlık: Temel %12 Mc

Janka Sertlik: 12.410 N

Kapma Modülü: 135.0 MPA

Elastik Modülü: 13.93 GPa

Kırma Gücü: 67.2 Mpa

Çekma Radyal: %2.9

Teğet: %4.6

Volümetrik: % 8.5

 

Karaağaç (Ulmus)

 

Orta ve Batı Avrupa bazlı yetişen bir ağaç türü de Karaağaç olarak bilinen, Ulmus diye de anılan ağaçtır. Bu ağaç türü Orta ve Batı Avrupa dışında da yetişmektedir. Bu yetişme yeri Asya ve Kuzey Amerika civarlarıdır. Yetişme yeri olarak da farklılık ve iklim değişikliği gösterebilmektedir. Türkiye bazında da bakıldığında Karadeniz’in kıyılarındaki serbest ormanlardan bulunmakta olan bir ağaç türüdür demek yanlış olmaz.

 

Birçok türü olan Karaağaç’ın tür sayısının 150’den fazla olduğu saptanmıştır. Rengi açık ya da koyu kahverengidir. Kesitler ve belirgin halkalar bu ağaç türünde net olarak bellidir. Türlerine göre hafif ya da daha ağır olarak ayrılabilmektedir. Enstrüman bazında bakıldığı zaman da, genelde müzik aletlerinin gövde kısmında kullanıldığı söylenmektedir.

 

Gözenekli bir yapıdadır. Gözenekleri ağaç üzerinde de belirgindir. Dayanıklılık bazında bakıldığında ileri bir dayanıklılığın söz konusu olmadığı araştırılmıştır. Kutularda, sepetlerde, mobilya eşyalarında ve süslemelik eşyalarda kullanımı enstrüman kullanımından sonra gelmektedir. Yapısı nedeniyle buralarda da sık sık kullanımı esas alınan bir ağaç türüdür. Müzik sesleri de daha güzel çıkmaktadır.

 

Ortalama Kuru Ağırlık: 605 kg / m 3

Özgül Ağırlık: Temel %12 M c

Janka Sertlik: 4.400 N

Kapma Modülü: 92.2 M P A

Elastik Modülü: 11.14 GPa

Kırma Gücü: 46.3 Mpa

Çekme: diğer türlerine çok benzer yapıda bir çekme göstermektir.

Radyal olarak da, teğet olarak da diğerlerine benzer bir yapı göstermektedir

 

Kiraz (Prunus Avıum)

 

Nefesli çalgılarda kullanımı ile de fazlaca bilinen bir ağaç olan Kiraz ağacının diğer bir ismi yani litaratürdeki ismi de Prunus Avium’dur. Bu ağaç türünden elde edilen müzik aletleri mey gibi üflemeli aletlerdir. Bunlara ek olarak kemençe gibi yaylı bir çalgıda, tanbur ve ut gibi çalgılarda da kullanımı, kullanım alanının çeşitliliğini göstermektedir denilebilmektedir. Genelde gövde yapımında da kullanılan ve tercih edilen Kiraz ağacının yapısı orta sertliktedir.

 

Giresun, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu’da doğal olarak bulunan ve sıkça rastlanan bir ağaç türüdür Kiraz ağacı. Bu ağaç türü, mauna benzer bir ağaç türüdür.

 

Ses olarak temiz ve net çıkan bir yapısı vardır. Genelde de böyle ses isteyen müzik aletlerinde kullanılmaktadır. Mauna benzer bir yapısı olduğundan bahsedilse de Kiraz ağacından elde edilen müzik aletinden bas daha gür ve daha net çıkmaktadır. Sedir ağacından elde edilen enstrümanlarla yapılan müziğin türüne benzerlik göstermektedir. Bu müzik türü de daha karmaşık duygulu ve melankolik bir müzik türüdür. Sanatçının istediği o karışık havayı müzik aleti tarafından vermek için fazlaca tercih edilebilir bir ağaç türü olduğu söylenebilir.

 

Ağaç Boyu: 10 - 20 metre

Ağaç Gövdesi: 0.3 – 0.6

Ortalama Kuru Ağırlık: 620 kg / m 3

Özgül Ağırlık: 48. 62.

Janka Sertlik: 5.120 N

Kapma Modülü: 103.3 M P A

Elastik Modülü: 10.55 GPa

Kırma Gücü: 50.0 Mpa

Çekme: Radyal: %5.1

Teğet: %8.4

Volumetrik: %13.5

T / R Oranı: 1.6

 

Kızılağaç (Sequoia Sempervirens)

 

Çapı geniş ağaçlardan bir tanesi de Kızılağaçtır. Büyük hacimli ve tek gövdeli bir ağaç türüdür. Rengini de yine isminden almıştır ancak kızıl rengi ile bilinen Kanada Sedirinden daha kızıl renktedir. Kızıl Ağacın diğer bir ismi de Sewuoia Sempervirens’tir. Elektrikli gitarlarda gövde olarak kullanılan bu ağaç türü daha genel olarak da akustik müzikler için yapılmış olan akustik enstrümanlarda kullanılmaktadır. Ses özelliği olarak yine ismine yakın Kanada Sedirine benzer yapıda bir özelliği de vardır. Bu ses tonuna çok yakın bir ses tonu sergiler ancak bu tondan daha gür ve daha yoğun bir sesi de duymak mümkündür.

Parlak ve tiz bir ses vermektedir bu ağaçtan yapılmış olan müzik aletleri. Akustik tarzdaki o temiz sesi çıkartma konusu da, tercih edilebilirliği açısından çok mühimdir.

 

Yine Gök nar ağacına da ses olarak benzemektedir ancak görüntü olarak alakalı bir durumda değildir. Farklılık göstermiştir. Dayanıklılık bazında bakıldığı zaman orta bir dayanıklılığın söz konusu olduğundan rahatça bahsedilebilir. Kolay işlenebilirliği ile de bilinen bir ağaç türüdür. Ayrı bir kokusunun olduğu da araştırmalar sonucunda elde edilen diğer bir bilgidir. Yetiştiği yerler bazında da bakılırsa Kuzey Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri sayılabilir.

 

Ağaç Boyu: 60 – 90 metre

Ağaç Gövdesi: 1.8 – 3.7

Ortalama Kuru Ağırlık: 415 kg / m 3

Özgül Ağırlık: 36 . 42 .

Janka Sertlik: 2.000 N

Kapma Modülü: 61.7 M P A

Elastik Modülü: 8.41 GPa

Kırma Gücü: 39.2 Mpa

Çekme: Radyal: %2.4

Volumetrik: %6.9

T / R Oranı: 2.0

 

Koa (Acacıa Koa)

 

Akasya ağaç ailesinden gelmekte olan Koa ağacının diğer bir ismi de Acacia Koadır. Görsel anlamda fazlaca zengin olan bir ağaç türüdür. Göze hitap eden yapısı ile dikkat çekmektedir. Renk düzeni ve görüntüsü olarak fazlaca ilgi çekici güzelliktedir. Sıklık derecesi orta derecededir. Son dönemlerde adı sıkça duyulan ve gitar yerine daha fazla tercih edilmeye başlanan ukulele çalgısı Koa ağacından üretilmektedir.

 

Ukulele Hawaii’nin geleneksel çalgısıdır. Bu çalgı daha soft ve daha güney kısma hitap eden bir müzik seyri sunmak isteyenler için idealdir. Sadece ukulelede değil, Koa ağacı diğer enstrümanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Ses uzama ivmesi bazında bakılınca diğerlerinden daha yüksek bir rakam görülmektedir. Baslarda da gül ağacından daha zayıf ve cızırtılı seslere sahip bir müzik aleti maddesidir denilebilir.

 

Ses olarak çok parlak ve adeta ışıldayan bir sesi vardır. Flemenko tarzındaki gitarlar için de uygun bir ağaç olduğu söylenebilir.

 

Yetiştirildiği yerler de Hindistan, Endonezya ve Filipinler listede adları sayılan ülkelerdendir. Renk olarak da altın ve kırmızımsı kahverenginde seyreden bir özelliktedir. Büyük gözenekli bir ağaç türü olduğundan bahsetmek mümkündür.

 

Ağaç Boyu: 20 - 30 metre

Ağaç Gövdesi: 1 – 1.5

Ortalama Kuru Ağırlık: 610 kg / m 3

Özgül Ağırlık: 53. 61.

Janka Sertlik: 5.180 N

Kapma Modülü: 87.0 M P A

Elastik Modülü: 10.37 GPa

Kırma Gücü: 48.7 Mpa

Çekme: Radyal: %5.5

Teğet: %6.2

Volumetrik: %12.4

T / R Oranı: 1.1

 

Küba Maunu ( Swıetenia Mahagonı)

 

Honduras maununa oranla daha sert, daha sık ve daha ağır bir yapıya sahip olan Küba Maununun diğer bir ismi de Sweetenia Mahagoni’dir. Görsel olarak bakıldığında göze aşırı güzel gelen parlak ve hoş bir görüntüsü vardır. Zaman zaman sap için kullanılsa bile genel ağırlığından dolayı fazlaca tercih edilmez bu bazda.

 

Yapı olarak fazlaca sağlam bir yapısı bulunan Küba Maunu, ağırlığın çok sorun olmadığı müzik aletlerinde kullanılabilmektedir. Çünkü yeterince sağlam ve yeterince dayanıklı bir ağaç türüdür. Her türden olan tel gerilimini çok rahatça ve sağlıklı bir şekilde karşılayabilmektedir.

 

Bazı estrüman yapımcıları tekne yaparken de Küba Maunundan yararlanmaktadırlar. Sağlam ve dayanıklı olduğunu biliyorlardır.

 

Yetişme yerleri bazında da bir araştırma yapılacak olursa bu yerlerin; Brezilya, Bahama, Kolombiya, Küba, Haiti, Peru, Venezuella, Amerika Birleşik Devletleri, Jamaika, Meksika tarzındaki yerler olduğu görülmüştür. Küba Maunu çok net ses çıkartan müzik aletlerine yardımcı olmanın dışında görüntüsü güzel bir müzik aletinin de kapısını aralamaktadır denilebilmektedir. Batı Hint Adaları maunu da yine Küba Maunu için söylenen isimlerden bir tanesidir Swietenia Mahagoni dışında.

 

Ağaç Boyu: 20 - 30 metre

Ağaç Gövdesi: 1 – 1.5

Ortalama Kuru Ağırlık: 600 kg / m 3

Özgül Ağırlık: 53. 60.

Janka Sertlik: 4.120 N

Kapma Modülü: 74.4 M P A

Elastik Modülü: 9.31 GPa

Kırma Gücü: 43.3 Mpa

Çekme: Radyal: %3.0

Teğet: %4.6

Volumetrik: %8.00

T / R Oranı: 1.5

 

Ladin

 

Çamgiller familyasına ait olan ladin ağacı, genellikle ılıman iklime sahip ortamlarda yetişir. Ülkemizde genellikle Doğu Karadeniz bölgesinde sıkça rastlanılan ladin, yaz kış yeşil rengini koruyabilmesi ile bilinir. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan ladin ağaçları, verebildikleri temiz ve kristalize ses tonu nedeniyle de enstrüman yapımında da sıkça tercih edilir. Ladin ağaçlarının piramide yakın bir büyüme şekline sahiptir. Koyu yeşil rengi ile dikkat çeken ladin ağaçları, tek başlarına ormanlık alanların büyük bir kısmını oluşturabilirler. Kozalakları ise çam ağacındakine benzer şekilde fakat daha farklı renklerde olabilir. Ladin ağaçlarının boyu genellikle 35 ile 50 metre arasında değişiklik gösterir. Yaklaşık 400 yıl ömre sahip olan ladinlerin, 35’e yakın türü bulunur. Beyaz ladin, mavi ladin ve Norveç ladini, en çok rastlanan ladin türleri arasında yer alır. Ladin türlerinin farklılık göstermesindeki en büyük etkenler ise ortalama sıcaklık ve coğrafi yükseltidir. Sıcak iklimleri sevmeyen ladinler, genellikle sulak ve nemli ortamlarda yetişir. Avrupa’da da geniş bir yayılım alanına sahip olan ladin ağaçlarına, özellikle de ılıman iklimin hakim olduğu Kuzey ve Doğu Avrupa ülkelerinde sıkça rastlanır.

 

Ladin ağacı, yapısı nedeniyle mobilya ve enstrüman yapımında sıkça tercih edilir. Enstrüman yapımında ise ladinler, kullanıldıkları müzik aleti üzerinde kristalize ve ışıltılı tonlar verebilmeleri nedeniyle genellikle balkon ve ses tablası adı verilen parçalarda tercih edilir. Özellikle de gitar yapımında kullanıldığı zaman son derece yumuşak bir tınının elde edilebilmesini sağlar. Ancak ladinin gerçek tınısının ortaya çıkartılabilmesi, hüner ve tecrübe ister. Bu nedenle ladinin kullanıldığı enstrümanda sergileyeceği performans, onu işleyen kişinin becerisi ile doğru orantılı olarak artış gösterir.

 

Moleküler Yoğunluk: 1430/1000 psi.

Özkütle: 0. 38 psi

Eğilmeye Karşı Gösterilen Direnç: 9700 psi.

Ezilmeye Karşı Gösterilen Direnç: 5300 psi.

Sertlik (Ibs/cu. ft): 390

 

Macassar Abanozu (Diospyros Celebıca)

 

Görsel bazdaki zenginliği ile bilinen bir ağaç türü de Macassar Abanozu ağacıdır. İçindeki çizgileri ile ve dokusu ile gerçek anlamda bir görsel şölen sunar. Diğer bir ismi de Diospyros Celebica’dır. İçerisindeki bu görselliğinden söz ettiren uzun halkaların renkleri siyahtan kahverengiye ve kahverengiden siyaha doğru bir seyir halindedir. Gül ağaçları da ağırlığı ile bilinen ağaçlar olmasına karşın, Macassar abanozu bu ağaçlardan da daha ağır bir ağaçtır. Ağır ve güçlüdür.

 

Ton bazında bakıldığında gayet güçlü ve gür bir tonaliteye sahip olduğu gözlemlenmektedir. Baslar bazında aşırı bir kuvvetli sesten bahsetmek mümkündür. Derin ve mikrofon sesini de yine bu Macassar Abanozundan üretilmiş olan müzik aletlerince duymak olanaklıdır. Bu ağaç türünden bir müzik aleti yapıldığı takdirde, bu yapılan müzik aletinde desibel azlığı tarzındaki bir sorunla karşılaşılmamaktadır.

 

Entonasyon bazında da gayet dengeli bir ağaç türü olduğu gözlemlenmiştir. Tizler ve baslar arasındaki o uyum ve denge fazlaca bu ağaç türünden elde edilmiş olan müzik aletlerinde mevcuttur. Brezilya, Uruguay ve Paraguay tarzındaki ülkelerde yetişmekte olan bir ağaç türüdür Macassar Abanozu.

 

Ağaç Boyu: 15 - 20 metre

Ağaç Gövdesi: 0.4

Ortalama Kuru Ağırlık: 1120 kg / m 3

Özgül Ağırlık: 89. 1.12.

Janka Sertlik: 14.140 N

Kapma Modülü: 157.2 M P A

Elastik Modülü: 17.35 GPa

Çekme, Teğet, Radyal tarzındaki verilerle alakalı bir bilgi bulunmamaktadır. Kullanabilir bir veri akışı henüz sağlanmamıştır.

 

Madagaskar Gül Ağacı (Dalpergıa Baronii)

 

Renk bazında bakıldığı vakit fazla bir yelpaze içerisinde zenginlik gösteren bir tür de Madagaskar Gül Ağacıdır. Gül ağaçları genelde çok yaygın kullanılan ağaç türleridir enstrümanlar bazında. Madagaskar gül ağacının da diğer bir ismi Dalpergia Baroni’dir. Bu ağaç türü de kızıldan, kahverengiye, mor dan başka bir kahve tonuna uzanan bir yelpazede renk çeşitliliği sunan ağaç türlerinden bir tanesidir. Bu da görsel anlamda güzel göründüğünün bir ispatı sayılabilecek pozisyondadır.

 

En meşhur, en pahalı ve en dayanıklı gül ağacı olan Brezilya gül ağacına en yakın rakip olarak gösterilen Madagaskar Gül ağacının özellikleri, Brezilya gül ağacı ile benzerlik gösterir. Ağır olmasının yanında tiz ve temiz bir ses isteyen tüm müzik aletleri için aşırı tercih edilebilir bir uygun seçenek olarak bulunan bir ağaç türüdür.

 

Sıcak ve derin tınıları isteyen müzik aletlerinde, güçlü ve net bir ses de isteyen enstrümanlarda Madagaskar gül ağacının kullanımı fazlaca uygundur.

 

Özellikle kaliteli gitarların üretiminde fazlaca kullanılmaktadır. Madagaskar’da yetişen de bir ağaç türüdür. Tıpkı isminden anlaşılacağı gibi.

 

Ağaç Boyu: 15 – 23 metre

Ağaç Gövdesi: 0.3 – 1

Ortalama Kuru Ağırlık: 935 kg / m 3

Özgül Ağırlık: 0.75 – 0.93

Janka Sertlik: 11.360 N

Kapma Modülü: 165.7 M P A

Elastik Modülü: 12.01 GPa

Kırma Gücü: 76.6 Mpa

Çekme: Radyal: %3.7

Teğet: %6.5

Volumetrik: %10.03

T / R Oranı: 1.8

 

Monkey Pod (Samanea Saman)

 

Birçok ağaç türünün müzik aletlerinde kullanılmasıyla, özellikle dayanıklı ve güzel ağaçların da enstrüman bazında değerlendirilmesi eski dönemlerden beri kullanılmaktadır. Çünkü müzik her dönemde, birçok insana hitap eden bir sanat dalıdır. Müzik aletlerinin yapımında kullanılan bir ağaç türü de Monkey Pod’dur. Diğer ismi Samanea Saman olan Monkey Pod genellikle Güney ve orta Amerika’da yetilen bir ağaç türüdür. Bunlara ek olarak Endonezya ve dünyanın birçok tropikal ikliminde yetişmekte olan bu ağaç türü çok ağır ve çok sert bir yapıda değildir.

 

Ses olarak değerlendirildiğinde ise Maun ve Koa arasında yumuşak ve dengeli olarak yedirilmiş sesler çıkartır. Temiz ve tiz ses özelliklerine sahiptir. Baslar da oldukça güçlüdür Monkey Pod ağaçlarından üretilmiş olan müzik aletlerinde.

 

Görsel anlamda da zengin olan bir ağaçtır yorumunu yapmak zor olmayacaktır. Altın renginden kahverengiye dönen bir çizgide seyreden özelliği ile Monkey Pod’dan üretilen müzik aletleri göstermiş oldukları performans ile de temiz ve pek o istenilen sesi fazlaca istenene hitap eder derecede sunmaktadır. Görüntüsü de, sesi de, performansı da aynı ölçüde yüksek bir ağaç türü olan Monkey Pod’un bu özellikleri dışında da bazı teknik özellikleri bulunmaktadır ve bu teknik özellikleri Monkey pod ağacının, aşağıdaki gibidir;

 

Ağaç Boyu: 20 - 38 metre

Ağaç Gövdesi: 1 – 1.2

Ortalama Kuru Ağırlık: 600 kg / m 3

Özgül Ağırlık: 48. 60.

Janka Sertlik: 4.010 N

Kapma Modülü: 65.7 M P A

Elastik Modülü: 7.92 GPa

Kırma Gücü: 39.9 Mpa

Çekme: Radyal: %2.0

Teğet: %3.04

Volumetrik: %6.0

T / R Oranı: 1.7

 

Mor Kalp (Gül Ağacı)

 

Birçok ağaç türü Tropikal bölgelerde yetişmektedir. Bu da ikliminden dolayı olmaktadır. Yine Tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç türü olan Mor Kalp, diğer ismiyle de Gül ağacı, müzik aletlerinin yapımında kullanılmaktadır.

 

Sertlik bazında bakıldığında oldukça sert bir yapısının olduğu gözlemlenen Mor Kalp ağacı enstrüman yapımı için çok doğru bir tercih olacaktır. Gül ağacına çok yakın bir ses üretmektedir. Ses özellikleri kıyaslandığında çok yakın bir yerde kendini sabitlemiştir Gül ağacı da.

 

Gitar yanlık yapımında ve alta tabla yapımında mor kalp ağacından yararlanılabilmektedir. Bunlara ilave olarak da ud, tanbur ve lavta dilimi olarak da mor kalp ağacının kullanıldığı gözlemlenmektedir. Beyazdan, grimsi mora, grimsi mordan, mora, mordan da daha mora doğru izleyen bir renk yelpazesi bulunmaktadır. Kolay işlenebilen bir yapısı yoktur Mor Kalp ağacının. Buna rağmen kullanıldığı müzik aletlerindeki performansı ile isteneni yapımcıya ve hatta sanatçıya sunacak kalitede bir tür olduğunu söylemek mümkündür. Görsellik bazında da morun göze çarptığı ve hatta morun birçok tonunun göze çarptığı bu ağaç türü, özellikleriyle dikkat çekmektedir.

 

Ağaç Boyu: 30 - 50metre

Ağaç Gövdesi: 1 – 1.5

Ortalama Kuru Ağırlık: 905 kg / m 3

Özgül Ağırlık: 76. 90.

Janka Sertlik: 11.190 N

Kapma Modülü: 151.7 M P A

Elastik Modülü: 20.26 GPa

Kırma Gücü: 83.7 Mpa

Çekme: Radyal: %3.8

Teğet: %6.4

Volumetrik: %10.6

T / R Oranı: 1.7

 

Okaliptüs(Eucalyptus) (Myrtaceae)

 

Okaliptüs (Eucalytpus) bir başka terim ile Myrtaceae olarak tanımlanmaktadır. Ülkemize 1885 yılında süs ağacı olarak getirilen okaliptüs, 10 derece 42 derece sıcaklık arasında sürekli olarak yetişebilen bir ağaç türüdür. Dünya ölçeğinde en sıklıkla görüldükleri yerler arasında Yeni Gine, Avustralya, Büyük Okyanus adaları ve Tasmanya gelir.Bugün ülkemizde de sürekli olarak yetiştirilen bir ağaç olarak oldukça revaçta olan bir ağaç türüdür. Normalde sarı bir renkte olan ağaç olmasına rağmen kuruduğu zaman kızıl kahverengi bir hale dönüşür.Toplamda dünya ölçeğinde yedi yüzden fazla çeşidi bulunur. Ağırlıklı olarak kuru bölgeler, ovalar ve ormanlar içinde yetişen bir ağaç türüdür. Normal olarak 26 metre ile 32 metre arasında büyüme özelliği olan bir ağaç türüdür. Kendi köklerinden alarak kolayca üretim yapılabilen bir ağaç türü olduğu için bu ağacı dikme noktasında herhangi bir sorun yaşanmaz. Çiçekleri genellikle bahara kadar ağacın üzerinde kalır. Sonrasında dökülürler ya da kullanılmak için alınırlar.

 

Geniş yapraklı ağaç grupları arasındadır. Dünya ölçeğinde yaprağı sağlık alanında iyileştirici özelliği nedeni ile tercih edilir iken müzik aletlerinin yapımında da sıklıkla tercih edilir. Gitar, ut, lavta ve tanbur yapımında sıklıkla kullanılan bir ağaç türüdür.

 

Sertlik: 1125 Ibs/cu.ft

Özgül Ağırlık: 0.49 gr/cm3"

Kopma Modülü: 17.690 – 122.0 MPa

Kırma Gücü: 68,0 MPa

Elastik Modülü: 14.00 GPa

 

Paduk Ağacı (Kan Ağacı) (Pterocarpus)

 

Paduk ağacı ya da diğer bilinen ismi ile Kan ağacı, (Latince ismi: Pterocarpus) son derece özel bir ağaç türüdür. Afrika kökenli olan bir ağaç türü olmasına rağmen dünya ölçeğinde Hindistan, Buma, Kamerun, Güney Çin’de de yetiştirilen bir ağaç türüdür. Damarları olan bir ağaç türü olup damarları çizgili ve pırıl pırıldır. Lifli bir yapısı vardır. Genellikle tüm türleri tropikal ortamları sever. Bu yüzden de kendisini rahatlıkla belli eden bir ağaç türüdür. Sertlik olarak bakıldığında orta sertlikte olduğu söylenebilir. Ülkemizde çok fazla bulunmayan bir ağaç türüdür. Farklı hava durumlarına dayanan bir ağaç türüdür. Diğer birçok ağaç türü ile kıyaslandığında işlemesi son derece kolay olan bir ağaç türüdür ve yapı olarak sık dokulu bir ağaç olarak bilinir. 20 ile 35 metre arasında boyu büyür. 10 ile 25 metre genişliği vardır. Park ve bahçelerde özellikle ideal olarak tercih edilen bir ağaç türüdür.

 

Açık renkli bir ağaç türü olmasına rağmen havanın durumuna göre kolayca renk değiştirir ve koyulaşır. Ama eğer doğru bir vernikleme yapılır ise lifli yapısı itibarıyla ortaya muhteşem bir görünüm çıkar. Özellikle kullanıldığı alan mevcut yapısı nedeniyle tekne yapımıdır.

 

Sertliği 1725 Ibs/cu.ft

Özgül ağırlığı 0.65 gr/cm3

Kırma gücü: 36,1 MPa

Kopma modülü: 71,5 MPa

Elastik modülü: 9.22 GPa

Pernambuco (kızılağaç) (Caesalpiniaechinata)

 

Pernambuco Türkiye’de yaygın bilinen ismi ile kızılağaç ya da Latince adı ile Caesalpiniaechinata.Adından da anlaşılacağı üzere kızıl, kırmızı renklerinde olan bir ağaç türüdür. Ağırlıklı olarak yetiştiği ülke ve kıtalar Kuzey Amerika ve Amerika Birleşik Devletleridir. Bunun yanında Asya kıtasında Hindistan, Nepal, Çin ve Buton bölgelerinde de görülebilmektedir. Boyu 20 ile 30 metre arasındadır. 0,6 ile 1 metre gövde. Parlak bir rengi olan bir ağaçtır. Bu ağacın yaşı ilerledikçe üzerinde yer alan halkalar görünmeye başlar. Basit el aparatları ile rahatlıkla işlenebilir özelliği olan bir ağaçtır. Bunun yanında yaygın gözenekli bir yapısı vardır. Kahverengi yaprakları vardır. Çiçeklerinin ise oldukça hoş ipeksi bir yapısı mevcuttur. Dış kabuğuna bakıldığında gri ile kahverengi tonları arasında olan bir rengi vardır. Diğer ağaçlar ile kıyaslandığında en bariz farklarından bir tanesi yaprak dökerek büyüyen bir ağaç türü olmasıdır.

 

Akustik bir yapısı olduğu için özellikle elektrikli gitar yapımında sıklıkla tercih edilen bir ağaç türüdür. Ses özelliği olarak da Kanada sedir ağacına benzer. İyi kalitede yüksek performanslı klasik gitar yapımcılarının yegâne tercihi olan bir ağaç türüdür. O yüzden bu ağaçtan yapılan klasik gitarların fiyatları diğerlerinden daha pahalıdır.

 

Sertlik: 480 Ibs/cu.ft

Özgül Ağırlık: 0.40 gr/cm3

Kırma Gücü: 44.1 MPa

Kopma Modülü: 61,9 MPa

Çekme R Oranı: 1,4

Elastik Modülü: 8.52 GPa

 

Porsuk Ağacı (Taxus )

 

Porsuk ağacı bir diğer ismi ile yani Latince adı ile Taxus, Avrupa kökenli olan ağaçlar arasındadır. Lakin Güneybatı Asya ülkelerinde de görülebilir bir ağaç türüdür. Kokusuzdur. Ülkemiz ölçeğinde bakıldığında ise Anadolu’nun kuzey bölgelerinde yetiştiği görülmektedir. Hem kış, hem de yaz aylarında problemsiz olarak gelişim gösteren bir ağaç türüdür. Bu ağaç için söylenebilecek en önemli şeylerin başında yaşayan en uzun ağaç olduğu rahatlıkla söylenebilir. Zira Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmalarda 1000 yıllık Porsuk ağaçları bulunmuştur. Odununa bakıldığında oldukça dayanıklı ve sert bir ağacının olduğu görülür. Bu yüzden de işleme noktasına gelindiğinde çok kolay bir ağaç olmadığını ifade etmek gerekir. 10 ile 20 metre arasında boyu var iken gövde genişliği ise 1 ile 1.5 metre arasında değişir. Yuvarlak tepeli, çokça dalı olan bir ağaç türüdür. Yaprakları iğne görünümündedir. Doğal bir parlaklığı vardır. Ayrıca reçineli bir yapısı vardır.

 

Dekoratif bir görünümü vardır. Rengi, görünümü ve cila tutucu özelliği nedeniyle, kimi müzik aletlerinin yapımında da sıklıkla tercih edilir. Ülkemizde kullanıldığı müzik aleti Türk Sanat Müziğinin olmazsa olmaz çalgılarından olan tanburdur. Tanbur’da rezonans kutusu olarak en çok tercih edilen ağaçtır.

 

Sertliği 1600 Ibs/cu.ft

Özgül ağırlığı 0.42 gr/cm3

Elastik modülü: 9.10 GPa

Kopma modülü: 104,8 MPa

Gücünü kırma: 55,9 MPa

Çekme R oranı: 1,7

 

Sapelli (sapele) (Entandrophragmacylindricum)

 

Sapelli, sapele ya da Latince ismi ile Entandrophragmacylindricum ağacı. Ülkemiz ölçeğinde çok bilinen bir ağaç değildir. Orta sertlikte olan bir ağaç türüdür. Ülkemizde yetişmez ama dünyada yetiştiği ülkeler Uganda, Zaire, Kamerun, Doğu ve Batı Afrika bölgeleridir. Kokulu bir ağaç türüdür. 10 cm genişliğinde diri odunu bulunur. Kendisine has bir görünümü vardır. Ana rengi pembe ile kahverengi arasındadır. Yaşı ilerledikçe rengi koyulaşır. Doğal, parlak bir yapısı vardır. Kapitone ve hareketli desen tarzında diğer ağaçlardan bariz biçimde ayrılan bir dokusu mevcuttur. Dokusu ince tip olup, dalgalıdır. 30 ile 45 metre arasında boyu, 1-1,5 metre çapı olan bir ağaçtır. Son yıllarda dünyada yaşanan iklim değişikliği sebebi ile nesli azalmaya başlayan ağaçlar arasında ilk sıradadır. Orta derece dayanıklılıkta olan bir ağaç türü olup, son yıllarda işlenir iken en çok buhar ile işleme tekniği kullanılmaktadır. Yapısı itibarıyla işlendikten sonra bozulmaması için istifleme yaparken dikkatli olmak gerekir. Kontrplak ve kaplama amaçlı olarak da sıklıkla tercih edilir.

 

Janjanlı olarak da adlandırılabilecek bir dokusu mevcut olduğundan birçok enstrümanın yapımında kullanılır. Tonal karakteristikleri olan bir ağaç olduğundan son derece iyi ses verir.Özellikle gitar için ideal bir ağaç türüdür.

 

Sertlik: 1410 Ibs/cu.ft.

Özgül Ağırlık: 0.65 gr/cm3

Kopma Modülü:109,9 MPa

Elastik Modülü:12,04 GPa

Çekme Radyal R Oranı. 1,5

Kırma Gücü: 60,4 MPa

 

Servi (selvi) (CupressusSempervirens)

 

Servi daha yaygın bilinen ismi ile selvi ya da Latince bilinen ismi ile CupressusSempervirens ağacı. Ülkemiz ölçeğinde çok tanınan ve bilinen ağaçlar arasındadır. Zira ülkemizde de yetişmemektedir. İğne yapraklı bir ağaç türüdür. Ülkemiz dışında dünya ölçeğinde diğer yetiştiği ülkeler Suriye, Lübnan ve İspanyadır. Amerika kıtasında da görülebilen bir ağaç türüdür. Bunun yanında var olduğu süre boyunca 36,6 metre boyuna kadar büyüme gösteren bir ağaçtır. Kendi içinde birçok türü vardır. Yeşil ama mat yumuşak tüylü bir yapısı vardır. Aynı zamanda yaprak dökmesi ile de bilinir. Yağlı bir ağaç olup, konileri dört açılıdır. Ömrü uzun olan ağaçlar arasındadır.

 

Reçine ve sakız türevleri bulunur. Kendisine has bir aroması olduğu da bilinmektedir. Ayrıca tüm bunlara ilaveten hoş bir kokusu vardır ve tüm bunlar bu ağacın çok farklı biçimlerde kullanılmasına olanak verir. Diğer ağaçlar ile kıyaslandığında en hafif ağaç olduğu rahatlıkla söylenebilir. Flamenko gitarlar ve klasik kemençe ses tablası bu ağaçtan yapılır. Zira bu müzik aletleri için en ideal olan ağaç türü budur. Selvi ağacından yapılan bu iki alette ses kalitesi çok daha yüksek olur. Parlak ve cızırtılı bir ses tonu elde edilmesine olanak verirler.

 

Sertlik: 510 Ibs/cu.ft

Özgül Ağırlık: 0.45 gr/cm3

Kırma Gücü: 43,9 MPa

Elastik Modülü: 9,93 GPa

Kopma Modülü: 73,1 MPa

Çekme R Oranı: 1,6

 

Tigerwood (goncala alves) (Astronium graveolens)

 

Tigerwood, goncala alves ya da Latince olan Astronium graveolens gibi isimlerle adlandırılan bu ağaç, son derece şahsına münhasır bir ağaçtır. Her ne kadar sert bir ağaç olarak bilinse de işlemesi zor olan bir ağaç türüdür. Bu yüzden kolayca şekil verilebilir. Dünya ölçeğinde yetiştiği yerler, ağırlıklı olarak Afrika’nın belli bölgeleri ve Brezilya civarıdır.Boyu 30 ile 40 metre arasında değişir iken gövde çapı 1-1,5 metre arasında farklılık gösterir. Kurudukça rengi koyulaşan bir yapısı vardır.Renk değişimi olarak bakıldığında kırmızıdan sarıya sonra turuncuya doğru renk değişimini yapar. Üzerinde siyah ve kahverengi damarlar bulunur. Ağır bir ağaç olup uzun süre dayanım gösterir. Yaygın bir gözenekli olup kokusu mevcut değildir. Nesli tükenme göstermeyen ağaçlar arasındadır. Hafif bir nem eğilimi vardır ve tutkal ile yapışması zordur.

 

Dengeli bir ses tonu vardır. Bu yüzden birçok müzik aleti için ideal olan bir ağaç türüdür. Bunun dışında mobilya ve araç kolları için kullanılabilecek olan bir ağaçtır. Üzerinde renk geçişleri olduğundan gitar vb. müzik aletlerinin gövdesinde oldukça güzel durur. Kaplama yapmak isteyenler için de ideal olan ağaç türlerinden bir tanesidir. Ayrıca bu ağaçtan çok güzel dekoratif ürünler yapılır.

 

Sertlik: 2250 Ibs/cu.ft.

Özgül Ağırlık: 1.00 gr/cm3

Çekme Radyal R Oranı: 1,9

Kırma Gücü: 74,2 MPa

Elastik Modülü: 16,56 GPa

Kopma Modülü: 117 MPa

 

Tik (Teak) (Tectonagrandis)

 

Tik ya da Latince ismi ile Tectonagrandis ağacı. Adı ilk duyulduğu zaman insana şaşkınlık verse de tam olarak ismi bu ağacın. Doğal parlaklığı olan bir ağaçtır. Sakızlı bir yapısı vardır. Ülkemizde asla yetişmeyen ender ağaç türlerinden bir tanesidir zira bu ağaç aşırı sıcak iklimleri sever ki bu anlamda da dünya ölçeğinde yetiştiği yerler Birmanya, Hindistan, Siyam, Brezilya gibi ülkelerdir. Zaten dünya çapında çok fazla olan bir ağaç değildir. Nesli hızla tükenen ağaçlardan bir tanesidir. Zaman içinde güneşe ve havanın durumuna göre rengi açıktan koyuya doğru döner. Ana rengi kahverengi olan bir ağaçtır.Ağırlık olarak bakıldığında ağırlığı ne hafif ne serttir. İşlemesi kolaydır ve hemen üzerinde işlem yapılmaya uygun bir hale gelir. Gövde çapı 0.3 ile 0ç6 metre arasındadır. Toplam boyu ise 15 ile 20 metre arasında değişir.

 

Burgu yapımına uygun olmayan bir yapısı olduğu için müzik aletlerinin türü ne olursa olsun gövde kısmında kullanılır. Zaten yine hangi müzik aleti olursa olsun tekne olarak kullanıldığında müzik aletinden iyi bir ses çıkmasını sağlar.Bunun yanında yetiştiği ülkelerde ev ve bina yapımlarında kullanılan bir ağaçtır.

 

Sertlik: 1075 Ibs/cu.ft.

Özgül Ağırlık: 0.66 gr/cm3

Kopma Modülü: 84,3 MPa

Çekme Radyl R Oranı: 1,7

Kırma Gücü: 66,3 MPa

Elastik Modülü: 8,48 GPa

 

Wenge (Millettia Laurentii)

 

Millettia Laurentii ya da Wenge isimli ağaç, dünyanın en sert ağaçlarından bir tanesidir. Elyaflı bir yapısı vardır.Rengi koyu çikolata tonlarında olan bir ağaçtır. Üzerinde ince çizgiler vardır. Çalışılması zor bir ağaçtır. Hafif ve acı bir kokusu vardır. Ülkemizde yetişen bir ağaç türü değildir. O yüzden çok tanınmaz. Dünya ölçeğinde ağırlıklı olarak yetiştiği ülkeler Zaire, Gabon, Kamerun, Kongo gibi ülkelerdir. Sıcak iklimlerde yetişen bir ağaç türüdür. Düzgün ve ağır bir ağaçtır.Gül ağacına benzer özellikleri olduğu için gül ağacının kullanılamadığı yerlerde rahatlıkla kullanılabilir. Boyu 18 ile 27 metre arasında değişir iken gövde çapı 1 ile 1,2 metre arasında değişiklik arz eder.Az olmakla beraber doğal bir parlaklığı vardır. Son yıllarda dünya ölçeğinde nüfusu yüzde elli oranında azalan bir ağaç olduğundan koruma altına alınan ağaçlar statüsündedir.

 

Müzik olarak ele alındığında alçak oktavlarda sönük olan bir ağaç iken, orta notalarda oldukça iyi bir ses tonu verir. Yüksek oktavlar ve tiz sesler için ise ideal olan ağaçlar arasındadır. Dolayısıyla da birçokmüzik aletinde özellikle telli çalgılarda rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca sandalye, dolap gibi muhtelif mobilya malzemelerinin yapılmasında da kullanılır. Lakin özel aletler kullanılarak işlenebilmektedir.

 

Sertlik: 1630 Ibs/cu.ft

Özgül Ağırlık: 0.91 gr/cm3

Çekme Radyal R Oranı:1.7

Kopma Modülü: 151,7 MPa

Kırma Gücü: 80,7 MPa

Elastik Modülü: 17,59 GPa

 

Yılan ağacı (Piratinera guianensis)

 

Yılan ağacı ya da Latince ismi ile Piratineraguianensis, dünyanın en egzotik ağaçlarından bir tanesidir. Olabildiğine yoğun ve sert bir ağaç türüdür. Bu alanda türünün en özel ağacı olduğu söylenebilir. Dünya ölçeğinde yetiştiği yerler ağırlıklı olarak Güney Amerika bölgesidir. 20 ile 30 metre arasında boyu vardır.Gövde çapı ise 1,5 ile 2,5 metre arasındadır. Kırmızı renginde olup aralarında genellikle orta tonlarda kahverengi çizgiler bulunur.Giderek soluk sarıya dönen bir odunu vardır.Orta doğal parlaklık gösteren kaba dokusu olan bir ağaçtır.Yaygın ve büyük gözenekleri vardır. Belirgin bir kokusu yoktur. Bu yüzden kokusuz olduğu söylenebilir. El aletleri ile rahatlıkla işlenebilen bir ağaç türüdür. Yok olma tehlikesi göstermeyen ağaçlardan bir tanesidir. Diğer ağaçlardan bariz görünüm farkı olan bir ağaçtır. Ülkemizde de sıklıkla farklı amaçlar için tercih edilir.

 

Yapısal özelliğinden dolayı müzik aletleri içinde keman yapımı için en ideal olan ağaç olduğu rahatlıkla söylenebilir. Özellikle kemanın gövde kısmında sıklıkla tercih edilir. Kullanıldığı bir diğer müzik aleti gitardır. Her iki çalgıda da kullanıldığı zaman muhteşem ses kalitesi elde edilir. Bunun yanında çerçeve ve masa döşeme için kullanılan bir ağaç türüdür.

 

Sertlik: 3800 Ibs/cu.ft.

Özgül Ağırlık: 0.85 gr/cm3

Çekme Radyal R Oranı: 2,2

Kırma Gücü: 37,2 MPa

Elastik Modülü: 8, 46 GPa

Kopma Modülü: 59,6 MPa

 

Zebrano, Zebrawood, Zeytin Ağacı (Microberlinia brazzavillensi)

 

Latince ismi Microberlinia brazzavillensi bu ağaç türü; Zebrano, Zebrawood gibi isimlerle de adlandırılan Zeytin ağacıdır. Gül ağacı ve Hint ağacına benzer bir yapısı vardır. Kahverengi altın, kahverengi siyah tarzında çizgileri olan çizgili olan bir ağaçtır.Dünyada yetişmekte olduğu bölgeler şu bölgelerdir: Ekvator Ginesi Kamerun, Kongo, Batı Afrika Gabon bölgeleridir. Boyu 20 ile 40 metre arasında, gövde çapı 1,2 metre ile 1,5 metre arasında değişir.Çatlamalarını önlemek için hassas çalışmak ve testere gibi aletleri kullanmak gerekir. Çalışılır iken kendisine has bir koku veren ağaç türüdür.Gerek hava koşullarına, gerek böceklere karşı dayanıklı olan bir ağaç türüdür. Son 3 yıldır dünya genelinde yüzde yirmi oranında azalma görülen ağaç türleri arasındadır.Bu durumdan dolayı korunma altına alınan ağaçlar arasındadır. Geçirgen bir yapısı vardır

 

Zebrano ağacı birçok müzik aletinde kullanılan bir ağaçtır. Zira ses kalitesi oldukça yüksektir. Ülkemiz ölçeğinde bakıldığında en çok tercih edildiği müzik aletlerinin başında Türk musikinin en önemli ağaçları arasında olan ut,lavta, tanbur, gitar çalgıları gelmektedir. Bu aletlerin farklı bölgelerinde kullanılabilir olan ağaçlardır. Ayrıca diğer kullanım alanları arasında inşaat, doğrama ve araç kolları gelmektedir.

 

Sertlik: 1658 Ibs/cu.ft.

Özgül Ağırlık: 0.47 gr/cm3

Kırma Gücü: 63,5 MPa

Çekme Radyal R Oranı:1,4

Elastik Modülü: 16, 37 GPa

Kopma Modülü: 122,8 MPa

 

Zricote (Cordiadodecandra)

 

Zricote ağacı ya da Latince adı ile Cordiadodecandra ağacı. Sert ve ağır bir ağaçtır ama bu onun muhteşem bir ağaç olmasını engellemez.Parlak bir tonu vardır. Görünümü benzersiz olan ağaçlardandır. Dünya ölçeğinde yetiştiği ülkeler Guatemala, Arjantin, Venezuela, Meksika ve Belize bölgeleridir. Bu ağacın abanoz ile gül ağacı arasında bir yerlerde olduğu rahatlıkla söylenebilir.10 ile 20 metre boyunda, 0,6 ile 1,0 metre gövde çapında olan bir ağaçtır. İnce bir dokusu vardır. Doğal bir parlaklığı olup bu parlaklık orta düzeydedir.Soluk sarımsı bir odunu vardır. Çalışması kolay olan ağaçlar arasındadır.Ama yine de çalışır iken dikkatli olmak gerekir. Kendisine has karakteristik hafif bir kokusu vardır ki bu işlenir iken ortaya çıkar. Yüzde 12 nem içeriği bulunur. Ortalama ömrü olan ağaçlardan bir tanesidir. Kurutması kolay olan ağaçlardandır. El aletleri ile işlenebilir. Değişik türleri mevcuttur.

 

Bu ağacın en büyük özelliklerinden bir tanesi muhteşem sesi olan bir ağaç olmasıdır. Bu yüzden birçok müzik aletinde sıklıkla tercih edilir.Zengin, yoğun ve dramatik bir yapısı vardır. Ayrıca sesinin ılık olduğu ifade edilmektedir. Bunun yanında inşaat sektöründe ve dekoratif kaplama amaçlı olarak da kullanılabilir.

 

Sertlik: 2200 Ibs/cu.ft

Özgül Ağırlık: 0.74 psi

Kırma Gücü: 63,9 MPa

Çekme Radyal R Oranı: 1,9

Elastik Modülü: 10, 93 GPa

Kopma Modülü: 113,1 MPa

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.